31 de juliol del 2010

Llibre

L'apprendimento della musica nel bambino da 0 a 6 anni
Riccardo Nardozzi,
Gruppo Albatros Il Filo 2010
Codice EAN: 9788856721607

Presupposto fondamentale alla base della Music Learning Theory di Edwin Gordon è che i bambini possano apprendere la musica secondo analoghi processi di apprendimento del linguaggio. I bambini ascoltano parlare gli adulti intorno a loro fin dalla nascita, assorbendo tutti i suoni articolati della lingua madre, anche senza comprenderne ancora il significato. Attraverso l'imitazione, presto iniziano a vocalizzare, nel periodo della così detta "lallazione". Col tempo, superato tale periodo, il piccolo farà i primi seri e intenzionali tentativi di imitazione delle parole, che, dapprima in modo non accurato, riuscirà poi a pronunciare correttamente, e, susseguentemente, riuscirà ad attribuire loro un significato e a utilizzarle in un contesto discorsivo attraverso frasi sempre più complesse. Allo stesso modo, se il bambino viene immerso nei suoni musicali della sua cultura di riferimento fin dalla nascita, se i genitori o gli insegnanti, o un adulto musicalmente competente, cantano per lui fin da quando è molto piccolo, con continuità, valorizzandone le risposte imitative e guidandolo alla emissione accurata dei suoni, allora il bambino riuscirà finalmente a cantare in modo intonato e ad avvicinarsi alla musica con comprensione, facendo sì che questa possa appartenere al proprio patrimonio espressivo e di comunicazione, con tutti quei benefici per lui che la musica porta con sé.

30 de juliol del 2010

Didáctica de la Música para Primaria
Editorial Pearson; 2010
ISBN 9788483227169

Adaptado a la LOE, muestra como las clases de música impartidas desde la edad infantil desarrollan las capacidades de los escolares, y cómo la enseñanza de la música, entre otros aspectos, ayuda al perfeccionamiento auditivo, contribuye al desarrollo psicomotriz, mejora el desarrollo de la memoria, favorece la capacidad de expresión, fomenta el desarrollo del análisis del juicio crítico e integra el saber cultural y el gusto estético.

29 de juliol del 2010

Grado Artes Visuales y Danza

Nuevas titulaciones de Grado correspondientes a distintas modalidades de enseñanzas artísticas se estan ofreciendo en las universidades españolas. Así pues, la realidad supera los intentos obstaculizadores de algunos sectores, el camino hacia la normalización de las enseñanzas artísticas superiores está abierto y el debate está más vivo que nunca.
La Universidad rey Juan Carlos de Madrid ofrece el Grado Artes Visuales y Danza
http://www.urjc.es/estudios/grado/artes_visuales_danza/artes_visuales_danza.html

La  Univesidad Europea de Madrid viene ofreciendo desde hace un curso el título de Grado en Danza, evaluada por la ANECA y aprobada por el Consejo de Ministros.

La Danza ha dado ya los primeros pasos hacia la integración en la Universidad. Consideramos que sería discriminatorio no culminar este proceso con la normalización de todas las enseñanzas artísticas superiores y en el maximo posible de universidades.

Esperamos que se puedan incorporar a la Universidad todos los centros superiores de enseñanzas artísticas, a fin de potenciar la excelencia, la investigación y la movilidad, en sintonía con el resto de países de la Unión Europea.

28 de juliol del 2010

Il-lustracions i dibuixos: sirenes musicals

Sirena amb FLAUTA
Il-lustració de Peter Malone


                                              Sirena amb LIRA
Il-lustració de Lisa Falzon

 

















Sirena amb guitarra
 Il-lustració de Julie Paschkis

27 de juliol del 2010

Master Oficial de Investigación en Didácticas Específicas: itinerario de música.

Master Oficial de Investigación en Didácticas Específicas en la Universidad de Valencia.
Uno de los itinerarios de dicho Master es Didáctica de la Música y habilita, una vez acabado, para realizar la tesis doctoral en una de las líneas de investigación sobre educación musical ofertadas por el Doctorado.

http://centros.uv.es/web/centros/magisteri/data/tablones/tablon_estudiantes/PDF619.pdf

26 de juliol del 2010

Em dediquen unes boniques paraules:

aquest és el post que em dedica el blog: SOMNIS DE COLORS.


doneu una ullada al blog, paga molt la pena:


25 de juliol del 2010

Congressos

Primer Congreso Internacional de Educación Musical "Antonio María Valencia", en Cali (Colombia)

El Congreso se realizará del 2 al 6 de agosto de 2010 con el apoyo de la Asociación Internacional de Educación Musical Willems® y el Foro Latinoamericano de Educación Musical Fladem Colombia y contará con la presencia de reconocidos expertos de talla mundial. Se configura como un evento Internacional de gran trascendencia en el ámbito educativo en general y musical en particular.

El componente académico se complementa con una muestra sectorial y una programación cultural que cautivarán a los participantes. Será un espacio ideal para cotejar horizontes conceptuales, intercambiar experiencias profesionales, enriquecer procesos pedagógicos, mejorar prácticas docentes, sensibilizar a los estudiantes e incrementar la calidad de la educación musical dirigida a la población infantil y Juvenil.

Se constituye como una oportunidad única para el encuentro y el dialogo cultural entre regiones y países, Colombia hará presencia con representaciones de diferentes departamentos. La invitación se abre a nivel internacional, acogiendo participantes de Argentina, Brasil, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Perú, Venezuela, entre otros.

http://www.congresoantoniomariavalencia.com/

24 de juliol del 2010

Reial Decret de dansa

El Consell de Ministres va aprovar el passat divendres 9 de juliol  el Reial decret que modifica determinats aspectes de la regulació que actualment determina el currículum dels ensenyaments professionals de Dansa.

En concret s'han introduït nous elements que pretenen mantenir un alt nivell en la formació, propi d'uns estudis altament especialitzats destinats a un alumnat amb aptituds i gran voluntat de dedicació.

A partir d'ara no passaran de curs els alumnes que no hagin superat determinades assignatures en cadascuna de les quatre especialitats, per considerar-se que són especialment rellevants per a continuar els estudis. Aquestes assignatures són:

Flamenc- Dansa espanyola
Dansa clàssica- Dansa clàssica
Dansa contemporània- Tècniques de Dansa Contemporània
Dansa espanyola- Escola bolera, Dansa estilitzada i Flamenc

Aquesta modificació es produïx després de l'experiència acumulada de dos cursos acadèmics que duen implantats els ensenyaments professionals de dansa tal com va definir la Llei Orgànica d'Educació (LOE).

23 de juliol del 2010

Enseñanzas elementales y profesionales de danza

Real Decreto 899/2010, de 9 de julio, por el que determinados documentos oficiales se declaran equivalentes a las titulaciones a que se refiere el artículo 96.1 de la Ley Orgánica 2/2006, de 3 de mayo, de Educación, para impartir las enseñanzas elementales y profesionales de danza establecidas en dicha Ley (BOE de 13 de julio de 2010).

L'ensenyament de música ajuda a desenvolupar habilitats cognitives, sensorials i de comunicació.

La formació musical pot produir canvis biològics en el cervell que augmentin el processament musical i derivin en altres millores en el llenguatge, la parla, la memòria, l'atenció i fins i tot l'emoció vocal, segons una revisió de dades realitzada per Nina Kraus i Bharath Chandrasekaranla, de la Northwestern University, dels Estats Units, que es publica en el darrer número de Nature Reviews Neuroscience.

In this Perspective, Kraus and Chandrasekaran show that changes in the nervous system that are induced by music training enhance auditory processing, not only of music but also of speech and language. They argue that music training should be provided in schools to benefit children throughout society.

Les dades suggereixen que les connexions neuronals creades durant les classes de música també preparen al cervell per a altres aspectes de la comunicació humana. "L'efecte de l'entrenament musical suggereix que, de forma similar a l'exercici i el seu impacte en el benestar del cos, la música és un recurs que tonifica el cervell per a l'aptitud física i per tant requereix que la societat reexamine el rol de la música en el desenvolupament individual". També s'assenyala que aprendre sons musicals pot enfortir l'habilitat del cervell d'adaptar-se i canviar, a més de permetre al sistema nerviós proveir un andamiatje de patrons que són importants per a l'aprenentatge.

Aprendre a tocar un instrument condiciona al cervell per a triar què és rellevant en un complex procés que pot involucrar la lectura, el recordar una partitura, calcular temps i coordinar-se amb altres músics. "La selectivitat cerebral d'un músic realça els elements portadors d'informació del so";  "en una bella interrelació entre els processos sensorials i cognitius, el sistema nerviós fa associacions entre sons complexos i el que signifiquen".

Les classes de música poden ajudar a millorar la parla i la capacitat de parlar una llengua estrangera; els músics són més reeixits que els no músics a l'hora d'incorporar patrons del so per a aprendre un nou idioma. Els nens que reben formació musical són millors per a detectar els canvis de to en la parla i tenen un vocabulari més ampli i una millor capacitat de lectura que els nens que no aprenen música.

Les investigadores conclouen que cal invertir seriosament en recursos per a incorporar classes de música en les escoles, al costat de rigorosos exàmens dels seus efectes en l'escolta, l'aprenentatge, la memòria, l'atenció, la lectura i l'escriptura.

Quant a les autores d'aquesta recerca:

1.Nina Kraus and Bharath Chandrasekaran are at the Auditory Neuroscience Laboratory and the Roxelyn and Richard Pepper Department of Communication Sciences, Northwestern University, 2240 Campus Drive, Evanston, Illinois 60208, USA.

2.Nina Kraus is also at the Institute for Neuroscience, the Department of Neurobiology and Physiology and the Department of Otolaryngology, Northwestern University, Illinois, USA.

3.Bharath Chandrasekaran is also a member of the Communication Neural Systems Research Group, Northwestern University, Illinois, USA.
 
Font: Nature Reviews Neuroscience 11, 599-605 (August 2010)

22 de juliol del 2010

Acudit!!!

21 de juliol del 2010

Cursos oberts del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Oferta Educativa 2010-2011

Vols aprendre música? (iniciació)
Introducció als conceptes d'oïde, afinació, escriptura i audició.

Danses antigues
Curs pràctic on s’estudiarà la col·locació del cos i posició bàsica, figures, repertori de danses…

Introducció a la direcció de cors
Principals eines i recursos tècnics de direcció, aspectes teòrics i formals de les obres bàsiques del repertori coral, elements fonamentals de la pedagogia de l’assaig...
 
http://www.bcn.es/conservatori/cat/ofertaeducativa_area_formacio_2010_11.html

20 de juliol del 2010

Humor musical

19 de juliol del 2010

Reconeixeu aquests músics?

Caricatura (quasi picassiana) de David Cowles

18 de juliol del 2010

Acudit!!!

17 de juliol del 2010

Nou Postgrau en Direcció Coral

POSTGRAU EN DIRECCIÓ CORAL 
ORGANITZEN:
- Universitat Ramon Llull (URL): Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
- Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC)
- Conservatori Municipal de Música de Barcelona (CMMB)

OBJECTIUS
- Aprofundiment en la tècnica de direcció i les habilitats gestuals i comunicatives.
- Reflexió sobre el desenvolupament i la salut de la veu i l'aplicació de la tècnica vocal al
treball coral.
- Recerca de recursos, metodologia i repertori adaptats al treball amb diferents formacions
corals.
- Educació de l'oïda i pràctica d'habilitats auditives avançades.
- Estudi de la partitura i preparació de l'assaig i la interpretació.
- Lectura de partitures i harmonia aplicada.
- Pràctica de l'escriptura per a veus i instruments.
- Iniciació a la direcció instrumental.

Coordinació:
URL: M. Lluïsa Abram LluisaAS@blanquerna.url.edu
FCEC: Ramon Vilar fcec@fcec.cat
CMMB: Dioni Chico areaformacio@cmmb.cat

16 de juliol del 2010

Títol de Professor de Música (pla 66)

Real Decreto 900/2010, de 9 de julio, por el que el título de Profesor de Música, regulado al amparo del Decreto 2618/1966, de 10 de septiembre, y el diploma de Cantante de Ópera, expedido al amparo del Decreto 313/1970, de 29 de enero, se declaran equivalentes a las titulaciones a que se refiere el artículo 96.1 de la Ley Orgánica 2/2006, de 3 de mayo, de Educación, para impartir las enseñanzas elementales y profesionales de música establecidas en dicha Ley (BOE de 13 de julio de 2010).
http://www.boe.es/boe/dias/2010/07/13/pdfs/BOE-A-2010-11092.pdf

Font: Diario del derecho

15 de juliol del 2010

Nou Máster Universitari d'Educació Musical

Máster universitario en educación musical


Organizado por la Universidad Autónoma de Madrid se desarrollará durante el curso académico 2010-2011 y pretende profundizar en la formación de profesionales del ámbito de la Educación Musical para las enseñanzas de régimen general y las de régimen especial, integradas en los nuevos retos sociales de proyección del Espacio Superior Europeo.

Está dirigido a diplomados, graduados, titulaciones de conservatorio (medio y superior del Plan 66), estudiantes con el Grado Medio de Conservatorio (LOGSE) o titulaciones equivalentes así como a personas con experiencia profesional acreditada mediante Currículum.

Los temas a tratar están divididos en tres módulos: Psicología y pedagogía en educación musical; Formación musical y Creación e interpretación didáctica, además del trabajo de fin de máster.

14 de juliol del 2010

Refranyer musical

Sastres, músics i sabaters, moltes postures i pocs diners

Si la butxaca no sona, els músics no poden tocar

Si la por fóra música, ballaríem tots

Si l'enveja fore música, com ballaríem tots

Tan ric, tan ric, fa músic

13 de juliol del 2010

12 de juliol del 2010

Una poesia musical

El burro flautista
(Tomás de Iriarte)

I·lustració és d'Hache Holguin.


 
Esta fabulilla,
salga bien o mal,
me ha ocurrido ahora
por casualidad.

Cerca de unos prados
que hay en mi lugar,
pasaba un borrico
por casualidad.

Una flauta en ellos
halló, que un zagal
se dejó olvidada
por casualidad.

Acercóse a olerla
el dicho animal,
y dio un resoplido
por casualidad.

En la flauta el aire
se hubo de colar,
y sonó la flauta
por casualidad.

«¡Oh!», dijo el borrico,
«¡qué bien sé tocar!
¡y dirán que es mala
la música asnal!».

Sin reglas del arte,
borriquitos hay
que una vez aciertan
por casualidad.

11 de juliol del 2010

Cita

Si en aquest món hi ha alguna cosa intrínsecament bona i saludable, pedagògicament parlant, és, sens dubte, l'ensenyament/aprenentatge de la música i la dansa als ensenyaments de règim general.
E. Barniol

10 de juliol del 2010

Cantata "Collita de somnis"

d' Antoni Miralpeix
Per a veus blanques i instrumental Orff.
TRITÓ Edicions.
La cantata Collita de somnis és una visió poètica i musical de les vivències i la trajectòria d'una escola al llarg del temps.  Parla de valors, de natura, d’instants màgics. Parla sobretot de somnis que els infants, els mestres, els pares i la societat en general aconseguim fer realitat a través del dia a dia en el món educatiu.

9 de juliol del 2010

Nou master d'educació musical

Educación Musical Infantil


Organizado por la Universidad Internacional de Andalucía y la Fundación Pública Andaluza Barenboim-Said

La Educación Musical Infantil es un campo del conocimiento que requiere un estudio específico. Con este Máster se pretende ofrecer a los docentes en activo y a los futuros docentes una formación profesionalizante de alto nivel en este ámbito.

El Máster en Educación Musical Infantil se desarrolla en torno a áreas de conocimiento que reflejan las distintas facetas que constituyen las competencias de un profesor de Educación Musical:

- Pedagogía y psicología del desarrollo
- Práctica musical
- Historia de la Pedagogía Musical y teoría del aprendizaje musical
- Metodologías en Educación Musical
- Musicoterapia

http://www.unia.es/component/option,com_hotproperty/task,view/id,455/pid,0/Itemid,445/

8 de juliol del 2010

Il-lustracions i dibuixos musicals: la veu cantada.

La il·lustració és de Nina Mata.

7 de juliol del 2010

Article

Del currículum musical prescrito al currículum musical práctico en el aula de Educación Primaria
Isabel Cantón Mayo, Gustavo Fabián Vargas
BORDON, Vol. 62 Num. 2, 2010
pg: 109-126
ISSN: 02105934

6 de juliol del 2010

Ay, ay, ay....!!!!

La música pels "núvols"

Estarà l'ensenyament de la música i la dansa en crisi, potser?

imatge trobada a http://www.hogargeek.com/

5 de juliol del 2010

Il-lustracions i dibuixos musicals: maraques!

Il·lustració de Geninne D Zlatkis.

4 de juliol del 2010

Cita

No em sembla pas que calgui explicar el valor formatiu i educatiu de la música i la dansa. Em sembla molt més preocupant que, al nostre pais i a l'alçada del s.XXI, els nostres polítics encara ho desconeguin.
Enriqueta Barniol

3 de juliol del 2010

Molta música

Setmana Cantant de Vic
(19-26 juliol)
comença l'endemà d'acabar el Festival Internacional de Música de Cantonigròs (15-18 de juliol).

http://www.setmanacantantvic.cat/
http://www.fimc.es/

2 de juliol del 2010

Batxillerat d’arts escèniques, música i dansa

Viure, gaudir i conèixer les arts escèniques, la música i la dansa als instituts és possible. Actualment, 24 centres imparteixen una nova via de batxillerat dins la modalitat d’arts: la via d’arts escèniques, música i dansa.


Aquesta proposta educativa s’adreça a l’alumnat que té interès per les arts escèniques, l’anàlisi musical, la història de la música i de la dansa, la cultura audiovisual, la literatura… L’objectiu principal és apropar als estudiants els recursos necessaris per potenciar l’afinament de la sensibilitat, l’expressivitat corporal i la creativitat. Totes aquestes habilitats són necessàries per a la comunicació escènica, el discurs musical i la pràctica de la dansa.

L’estudi d’aquestes disciplines artístiques ha de permetre a l’alumnat viure, apreciar i conèixer totes les dimensions d’aquestes activitats: utilitzar-les per construir coneixement i també aplicar-les de manera pràctica, tenint en compte el diàleg que es produeix avui dia entre les arts.

La via d’arts escèniques, música i dansa és una de les portes d’accés als ensenyaments superiors d’art dramàtic, música i dansa. També permet cursar els graus universitaris que formen part de les branques de coneixement d’arts i humanitats i ciències socials i jurídiques.

El batxillerat d’arts escèniques, música i dansa ha permès adaptar els trets característics del treball artístic a les condicions i circumstàncies de l’activitat acadèmica. Tot i això, l’alumnat desenvolupa aquest aprenentatge a partir de tasques significatives i útils. L’objectiu és que trobi sentit a les diverses situacions que se li plantegen i que li resultin profitoses per enfrontar-se responsablement i amb èxit als reptes canviants del món contemporani.

Font: Departament d'Educació

1 de juliol del 2010

Article

El flabiol i el tambori han arribat a l'escola!

Ferran Miquel Busqué
Perspectiva escolar, 2010, núm.: 344
pags. 71-73