15 d’abril del 2009

Les Caramelles posen música a la Pasqua

Font d'aquesta imatge: http://www.auques.cat/auques.php?auca=caramelles


Les caramelles, un tipus de cançó popular catalana, que es canta a la Pasqua o Pasqua Florida i en són l’expressió més autèntica d’aquest període de l’any.
Els cantaires de Caramelles surten a actuar per carrers i places de moltes ciutats del país. Les caramelles tenien, tradicionalment, temàtica religiosa: cantaven la joia de la resurrecció de Crist, però en els últims temps han incorporat cançons de to festiu i, també, d'aire satíric sobre qüestions locals.
El jovent, els infants i la gent gran surt al carrer, visita els masos del terme, canta i rep canvi l’obsequi de diners o menjar, dolços, confitures o ous.


S'hi fan acompanyar per instruments musicals diversos (el rigo-rago, el regue-rec, el cataclinc, els bastonets o garrots, el cèrcol, el buiro, els campanillers, els ferrets, el salteri, el picacanya, el violí de pastor, la xifla, etc.).


La cistella, lligada al capdamunt d'una llarga vara i tota adornada de cintes, arriba fins al balcó de l'homenatjat el qual, en correspondència, hi deixa el seu donatiu.
El Cant més antic de les Caramelles ha estat els Goigs del Roser o de les Botifarres.
La colla de Sant Julià de Vilatorta (Osona) és de les més antigues del país. El seu ampli repertori inclou des de cançons religioses i de festeig, fins a corrandes que repassen l'actualitat política en to satíric. Cal remarcar la Trobada de Caramelles (XXXII), on hi concursen nombroses colles.
Altres cantades de caramelles amb molta tradició són les de Caramelles de pagès de Cardona (Bages), les caramelles de Callús (Bages), les de Sant Pere de Ribes (Garraf) i les de les localitats andorranes d'Ordino i Encamp.