22 de maig del 2009

La sardana: dansa nacional de Catalunya

El govern de la Generalitat ha encarregat al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació que iniciï el procés per declarar la sardana dansa nacional de Catalunya, en el marc de la normativa de patrimoni cultural intangible.
L'evolució de la sardana, una de les expressions més rellevants i emblemàtiques de la cultura popular catalana, va en paral·lel al creixement del catalanisme al tombant dels segles XIX i XX i adquireix la categoria de símbol, especialment sota les dictadures de Primo de Rivera i del general Franco.
Pel que fa a l'associacionisme, cal destacar la presència de centenars de colles, federacions i altres entitats sardanistes durant tot el segle XX. La sardana és considerada per bona part de la ciutadania com la dansa nacional. Aquest reconeixement, però, no s'ha efectuat mai de manera oficial. I és en aquest context on, des del 2008, la Federació Sardanista de Catalunya impulsa una campanya per tal de declarar la sardana dansa nacional de Catalunya, campanya que ja ha rebut l'adhesió de més de 200 municipis catalans.