22 de juny del 2009

21 de juny: Dia Internacional de la Música

És una celebració que es realitza el 21 de Juny, el primer dia de l'estiu de l'hemisferi nord. El seu objectiu és promocionar la música de dues maneres:
  • la primera que els músics aficionats voluntàriament surtin a tocar al carrer.

  • la segona és amb l'organització de concerts gratuïts, en els quals el públic tingui l'oportunitat de presenciar els seus artistes preferits sense importar estil ni origen.

Aquesta diada fou creada el 1981 per Jack Lang, aleshores ministre de la cultura de França; i la seva primera edició fou el 21 de Juny de 1982. S’escollí aquesta data per ser el primer dia d'estiu, i ser el solstici d'estiu (el dia més llarg de l'any): aquesta data també té relació amb les festivitats paganes de l'antiguitat, en les quals es rendia culte a la naturalesa i les seves transicions. Aquesta festa ja s'ha internacionalitzat de tal manera que ja se celebra en 250 ciutats de 120 països.


En la mitologia grega, EUTERPE (en grec Ευτέρπη, "la molt agradable", "la de geni agradable" o "la de bon ànim") és la Musa de la música, especialment protectora de l'art de tocar la flauta. Com les altres Muses, era filla de Mnemósine i de Zeus. En general se sol representar coronada de flors i duent entre les seves mans el doble-flautí; i també a veggades la trobem representada amb altres instruments com ara violins, guitarres, tambor, etc. Al final de l'època clàssica la van començar anomenar musa de la poesia lírica, i se la representava amb una flauta a la mà.