9 de juny del 2009

La sardana

El govern de la Generalitat ha acordat iniciar el procés per a declarar la sardana com "dansa nacional de Catalunya", en el marc de la regulació del patrimoni cultural intangible.
Considerada com una de les expressions "més rellevants de la cultura popular i tradicional catalana", la sardana, no obstant això, no s'ha reconegut mai oficialment com la dansa nacional de Catalunya, i és en aquest context, que el 2008 la Federació Sardanista de Catalunya va impulsar una campanya, a la qual ja s'han adherit un total de 194 ajuntaments.
Aquesta dansa, que es balla en grup i en cercle, va començar a arrelar en la comarca gironina de l'Empordá i des de finals del segle XIX es va estendre per tota Catalunya, arribant a Barcelona el 1871. De l'antiga dansa del contrapas, es va evolucionar fins a la sardana curta i va ser el compositor Pep Ventura qui va reformar la seva estructura musical, ampliant la cobla i convertint-la en dansa contemporània i popular. El moviment sardanista va créixer de la mà del catalanisme polític i va adquirir la condició de símbol durant les dictadures de Primo de Rivera i de Francisco Franco.
Actualment, cada any se celebren més de 3.500 balls o audicions a Catalunya, així com en altres ciutats d'Espanya, i a l'estranger se celebren més de 200 "aplecs" (festes sardanistes). Així mateix, existeixen centenars de grups, diferents federacions i entitats que, des de mitjans del segle XX, han generat un moviment centrat en aquesta dansa, en el qual també participen investigadors musicals i historiadors.
Els 194 ajuntaments que s'han adherit a la campanya de la Federació Sardanista de Catalunya demanaven en les seves mocions que es reconegués la sardana com la dansa nacional catalana.


Font: http://www.lavanguardia.es/cultura/noticias/20090505/53696659529/el-govern-inicia-el-proceso-para-declarar-la-sardana-danza-nacional.html