29 d’abril del 2011

Dia Internacional de la Dansa!

Missatge de: Xavier Martínez Torrejón - Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya


"Són poc freqüents els dies com avui. Són poc freqüents els dies en què tota la humanitat, sense excepció, pot compartir un mateix motiu de celebració. És aquesta una de les raons que fan del Dia Internacional de la Dansa un dia excepcional, un dia universal: tots el podem celebrar. Encara més, tots tenim el dret de celebrar-lo (quasi l'obligació!), perquè hi ha coses a la vida que mereixen ser celebrades i reconegudes per tal de preservar-les i poder-les apreciar millor.

Celebrem-lo, sí, celebrem que encara hi ha coses que uneixen a tota la humanitat; celebrem que ballar −allò que hem fet al llarg dels temps, que fem ara, a cada moment, i que farem sempre− és quelcom que ens apropa els uns als altres, que ens fa sentir més humans, més semblants entre nosaltres.

Celebrem que el món balla en tot moment, que cada segon que passa, a un indret o a un altre, sempre hi ha algú ballant, sempre hi ha una dansa que se suma a una altra, i a una altra, a incomptables danses més que fan que el món no només es bellugui, sinó que es mogui d'una manera humana.

Celebrem que tots podem ballar: només ho ha de desitjar el nostre cos.

Celebrem que tots podem gaudir de la dansa: només ho ha de voler la nostra mirada.

Tots ballem constantment al llarg de la vida. Fins i tot els que es pensen que no ho fan també ballen, sovint sense adonar-se'n (llàstima!). Si les coses que ens són comunes són aquelles que faciliten la comprensió, el diàleg i la construcció col·lectiva, celebrem, doncs, la nostra capacitat per ballar i aprofitem les nostres danses per crear un món millor, per gaudir de la dansa, sí, però, sobretot, per gaudir de nosaltres i entre nosaltres, per intentar que la humanitat balli en harmonia, que cap dansa no es quedi sense ser ballada i que cap ésser humà no és quedi sense la seva pròpia dansa.

Un any més, ajuntem-nos tots per celebrar la dansa i pensem que, si bé practicar-la és gaudir-la, compartir-la és, a més, una font de coneixement i un vincle humà únic i insubstituïble. Viu la dansa i dansa la vida amb la gent que t'estimes. La dansa ens uneix i, junts, hi tenim tots molt a guanyar."